İnternet Sitesi Kurma : Adım Adım 2025 Rehberi

İhtiyaçlarınıza Uygun Bir İnternet Sitesi Nasıl Oluşturulur?

Günümüzün dijital dünyasında var olabilmek için bir web sitesine sahip olmak olmazsa olmazdır… özellikle de rakiplerinizin muhtemelen halihazırda bir web sitesi vardır. Aslında, 2025 yılında tüm web’de tam 1,09 milyar site olacak (Siteefy) ve her üç saniyede bir yenisi oluşturuluyor. Pratikte, bu makaleyi okumayı bitirdiğinizde 200 ila 300 site yayına girmiş olacak – ve kim bilir, belki de başlıca rakipleriniz bunların arasında olacak.

Ancak soru şu: Buna gerçekten işiniz için ihtiyacınız var mı ? Anlamanız gereken şey, mikro girişimcilerden borsada işlem gören büyük uluslararası gruplara, aile işletmesi KOBİ’lere kadar tüm işletmelerin çevrimiçi bir platformdan faydalanabileceğidir. İşte nedeni.

…ve geleneksel yollarla ulaşabileceğinizden çok daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Ticari faaliyetlerin %29’unun internet üzerinden gerçekleştiğini (IBISWorld) ve tüketicilerin büyük oranda e-ticarete yöneldiğini düşündüğünüzde bu durum açıkça ortaya çıkıyor.

Bir diğer önemli rakam ise; küresel web trafiğinin yaklaşık %92’sinin Google’dan (Semrush) geldiği, yani bu arama motorunda sağlam bir varlığın işinizi büyüteceğidir. Yani soru sadece bir web sitesinin nasıl oluşturulacağı değil, aynı zamanda arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda yer almanıza yardımcı olacak şekilde nasıl geliştirileceğidir.

Amacı internet üzerinden satış yapmak olan e-ticaret platformlarını bir kenara bıraksak bile, her markanın ürünlerini veya hizmetlerini olabildiğince çok sayıda kişiye ulaştırabilmesi gerekiyor . Bunu yapmanın en iyi yolu (en azından) birkaç iyi yapılandırılmış web sayfasına sahip olmaktır.

Aşırı bağlantılı bir dünyada tüketiciler, önemsedikleri markalar hakkında çevrimiçi bilgi bulmayı bekliyor . Dolayısıyla bir web sitesine sahip olmak, özellikle bu vitrini müşterilerinizin bıraktığı olumlu yorumları sergilemek için kullanıyorsanız, bir güven göstergesi olduğu kadar bir güvenilirlik meselesidir; buna “sosyal kanıt” diyoruz.

Ayrıca, daha az dijitalleşmiş bir iş ortamında faaliyet gösterdiğinizde işletmenizin rakiplerinizden farklılaşmasına yardımcı olur .

Son olarak, bir web sitesine sahip olmak yeterli değildir: aynı zamanda yüksek kalitede olmalı ve çekici bir görünüme sahip olmalıdır. Çünkü İnternet kullanıcılarının %50’si bir şirket hakkında fikrini web sitesinin tasarımına göre oluşturuyor (Semrush). Ve ilk izlenimlerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz…

Bir web sitesi aynı zamanda güçlü bir pazarlama aracıdır . Sadece ürünlerinizi/hizmetlerinizi tanıtmak için değil, aynı zamanda potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek ve sizi tanımak ve ardından sizinle iletişime geçmek istemelerini sağlamak için de kullanılır.

Bu anlamda bir web sitesi, şirket ile tüketiciler arasında bir köprü görevi görür  : Uzmanlığınızı öne çıkarmanıza, tekliflerinizi sunmanıza, potansiyel müşterilere sizinle iletişime geçmek için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri (adres, telefon, açılış saatleri vb.) sağlamanıza ve hatta İnternet kullanıcılarını dönüşüme yönlendirmek için uzun vadeli ilişkiler kurmanıza yardımcı olur.

Dolayısıyla, işletmenizin ihtiyaçlarını karşılayan bir web sitesinin nasıl oluşturulacağını merak etmek için pek çok neden var.

Çevrimiçi desteğe güvenebilmenin ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Ancak sonuç üretebilmesi için her düzeydeki mesleki ihtiyaçlarınıza gerçek anlamda karşılık vermesi gerekir. Peki, isteklerinizi karşılayan ve sizi zirveye taşıyacak bir web sitesini nasıl oluşturursunuz? İşte izlenmesi gereken temel adımlar.

Web sitesi oluşturmak ticari bir konudur. Bu platform, işletmenizin cirosunu artırarak büyümesine olanak tanıyan bir kaldıraç olarak tasarlanmalıdır; bu da çok özel hedefler ve çok kesin bir hedef kitle düşünülerek geliştirilmesi anlamına gelir . Bu nedenle, bir web sitesi nasıl oluşturulur sorusuna cevap aramadan önce, birkaç temel soruyu yanıtlamanız önerilir:

  • Sitenizle ne yapmaya çalışıyorsunuz? Peki, ulaşmak istediğiniz iş/pazarlama hedefleriniz neler? Bu, sattığınız ürünü tanıtmak veya markanıza görünürlük kazandırmak olabilir; çevrimiçi satış oluşturmak; bilgi paylaşmak; veya tüketicileri mağazaya gelmeye teşvik etmek. Bu, ihtiyacınız olan site türünü belirlemenize ( aşağıya bakın ) ve içermesi gereken özellikleri göz önünde bulundurmanıza yardımcı olacaktır.
  • Hedef kitleniz kimdir? Burada, tipik müşteri kitlenizin hatlarını, özelliklerini, ihtiyaçlarını, tercihlerini ve kısıtlamalarını tanımlamanız gerekir. Kendinize bir web sitesi nasıl oluşturulur sorusunu sormadan önce cevaplamanız gereken önemli bir sorudur, çünkü tüm proje (web sitesi tasarımından içerik yazımına kadar) hedef kitlenizin profiliyle uyumlu olacaktır.

Her biri farklı işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan bir yapıya ve özelliklere sahip çeşitli web sitesi “şablonları” bulunmaktadır. En yaygın modeller arasında şunlar yer almaktadır:

  • Tek sayfalık site , temel bilgileri (faaliyetin tanımı, şirket ve/veya mağazanın iletişim bilgileri ve sosyal kanıt) görüntülerken minimum düzeyde çevrimiçi görünürlük sağlamak için tasarlanmıştır.
  • Ürün/hizmetleri ve markayı daha detaylı bir şekilde tanıtmak için kullanılan, birkaç sayfadan oluşan ve bir veya daha fazla form içerebilen vitrin sitesi . Ayrıca bir “hakkımızda” sayfası ve muhtemelen bir fotoğraf galerisi de var.
  • Vitrin sitesinden daha fazla sayfa içeren, ürün veya hizmetlerin daha kapsamlı bir kataloğunun yanı sıra içerik ve haberlerin yayınlanacağı bir blogun da yer aldığı basit site .
  • Blog, makaleler yayınlamaya ve bilgi paylaşmaya odaklanan, aynı zamanda kullanıcıların yorum bırakmasına da olanak tanıyan basit bir web sitesi biçimidir.
  • Kurumsal site , dernekler, idareler ve yerel yönetimler tarafından, ayrıca büyük gruplar tarafından kurumu resmen tanıtmak, misyonlarını ayrıntılı olarak anlatmak ve başarılarını vurgulamak amacıyla kullanılır.
  • Ürün katalogları, online ödeme sistemleri ve teslimat seçenekleriyle dijital bir mağazaya karşılık gelen e-ticaret platformu .
  • İntranet, bir şirket veya kuruluşun yalnızca iç kullanımına ayrılmış bir site türüdür. Çalışanların ve paydaşların görüşü alınır.

Sitenizin türünün yanı sıra, her zaman işinize ve ticari hedeflerinize bağlı olarak içermesi gereken özellikleri de düşünmeniz gerekir. Örneğin bir e-ticaret sitesinin tüketici beklentilerine uygun ödeme yöntemleri sunmasının yanı sıra güvenli müşteri hesabı oluşturma imkânı da sağlaması gerekir.

“Web sitesi nasıl oluşturulur?” diye sorulduğunda, mevcut yöntemlerin çeşitliliği nedeniyle birden fazla olası cevap vardır. Bunlardan biri ve aynı zamanda en basit olanı, bir içerik yönetim sistemi (CMS) gibi bir oluşturma aracına güvenmektir: İçerik Yönetim Sistemi .

Bu tür çözümler, tek bir satır kod yazmanıza veya herhangi bir teknik beceriye sahip olmanıza gerek kalmadan bir site tasarlamanıza ve yayınlamanıza olanak tanır : her şey sezgisel bir panelden ve doğru eklentileri eklemeniz koşuluyla “sürükle ve bırak” araçlarıyla yapılır (çevrimiçi olmanın biraz daha teknik bir yönü olan barındırma hariç). Dünya genelindeki web sitelerinin %43’ünden fazlasının oluşturulduğu WordPress, en popüler CMS olmaya devam ediyor (Hostinger). Ancak daha pek çokları da var (Joomla, Drupal, vb.) ve bunların bir kısmı çevrimiçi mağazalar oluşturma ve yönetme konusunda uzmanlaşmıştır (Shopify veya Adobe Commerce).

Diğer yaygın seçenek ise siteyi sıfırdan geliştirmek , yani baştan sona kodlamaktır. Kalıcı bir geliştiriciniz yoksa, en iyi çözüm uzman bir ajans veya deneyimli bir serbest çalışan kullanmaktır.

Bu yaklaşım elbette daha kısıtlayıcıdır (daha pahalıdır ve daha fazla zaman alır), ancak aynı zamanda ihtiyaçlarınıza özel bir web sitesi oluşturmanın nasıl yapılacağı sorusuna verilebilecek en alakalı cevaptır. Yani bir geliştirici, detaylı özelliklere dayanarak tasarım, gezinme, özellikler, kullanıcı deneyimi, arka ofis araçları, güvenlik ve üçüncü taraf entegrasyonları açısından tam olarak size uyan platformu inşa edecektir .

Alan adı, sitenizin “adına” karşılık gelir ve bu ad, şirketinizin ticari adıyla aynı olabilir veya başka bir yol deneyebilirsiniz: Alan adı, endüstriyel mülkiyet unvanı oluşturmaz ve INPI’ye kayıtlı değildir. Ancak bunun için ödeme yaparak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor , bu da sizin yerinize başkasının kullanmasını garantiliyor. Bu nedenle, İnternet kullanıcılarını yanıltmamak adına, alan adınıza yakın alan adlarını (örneğin .fr, .com ve .net uzantıları) da rezerve etmeniz tercih edilir . Alan adı aynı zamanda web sitesi adresidir  : Bu nedenle hatırlanması kolay ve markanıza mümkün olduğunca yakın olmalıdır.

Hosting konusu alan adının tamamlayıcısı olup, tamamen site oluşturmanın teknik boyutunun bir parçasıdır. En yaygın çözümler paylaşımlı barındırmaya (bir sunucuda mevcut alanı bir araya getirerek birkaç ayrı siteyi barındırmak, bu da fiyatları düşürmeye yardımcı olur) odaklanırken, daha pahalı ama aynı zamanda daha güvenli olan özel barındırma seçeneğiniz de var , özellikle günlük birkaç milyon ziyaretçisi olan çok büyük bir siteyi yönetirken.

Bir web sitesinin nasıl oluşturulacağını bilmek, sadece teknik tarafa (kullanılacak araç(lar), bulunacak barındırma hizmeti vb.) odaklanmak anlamına gelmez, aynı zamanda sitenin sunumu ve onu oluşturacak içerikle de ilgilidir . Bu noktada dikkate alınması gereken birkaç husus var:

  • Sitenin yapısı (veya mimarisi) , hem sayfaların sayısını ve yapısını hem de kullanıcıların farklı içerikler arasında gezinmesi için sağlanan araçları içerir: menü(ler), alt bilgide görüntülenen bilgiler, dahili bağlantılar, vb. Planlanacak sayfa sayısı büyük ölçüde sitenin yapısına bağlıdır: basit bir vitrin için çok fazla şeye ihtiyaç duyulmazken, bir e-mağaza için birkaç bin veya on binlerce ürün sayfasına ihtiyaç duyulacaktır.
  • Modellerin tasarımı , yani: sitenin bir bütün olarak görsel görünümü, ayrıca her sayfanın (veya her kategorinin) bağımsız olarak ele alınan görünümü. Kendinize ve hedef kitlenize uygun bir tasarıma karar vermeden önce mevcut şablonları incelemek için zaman ayırın.
  • Her sayfa tipinin farklı içerik gerektirdiğini bilerek, içeriğin kendisinin oluşturulması. Elbette metinleri düşünmek lazım ama görselleri de düşünmek lazım: görseller ve videolar.
  • Sitenin teknik performansı , özellikle sayfa görüntüleme hızı (Sweor’a göre kullanıcıların %47’si bir sayfanın yüklenmesi için iki saniyeden fazla beklemek istemiyor) ve güvenlik boyutu (kişisel verilerin korunması ve ödeme bilgilerinin gizliliği).
  • Bir web sitesi nasıl oluşturulur sorusunun cevabını ararken mobil uyumluluk önemli bir parametredir. Web trafiğinin %54’ünün mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini ve bunun internet kullanıcılarının tarama alışkanlıklarında büyük bir değişimi yansıttığını unutmamak önemlidir (Statista). Platformunuz mobil uyumlu değilse birçok fırsatı kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  • Mevzuata uygunluk . Bir web platformu, yasal bildirimlerin görüntülenmesi, genel satış şartlarına erişim, kullanıcı verilerinin korunması ve üçüncü taraf çerez politikaları gibi çeşitli yükümlülüklere uymak zorundadır. Bunlara bir de özellikle görsellerde insanların yer alması durumunda, görsellerin kullanımı ve gerekli izinlerin alınmasına ilişkin yasal kurallar ekleniyor.

Kaliteli bir web sitesinin nasıl oluşturulacağını bilmek önemli olduğu kadar, onu genel kullanıma sunmadan önce nasıl test edeceğinizi bilmek de bir o kadar önemlidir . Bu aşamada, her şeyin beklendiği gibi çalıştığından, özelliklerin erişilebilir olduğundan, sayfaların düzgün görüntülendiğinden ve güvenliğin garanti edildiğinden emin olmak için bir dizi özel test yapmanız gerekir.

Share this project

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir